Σάββα η σκληρότητα του ελατηρίου ΔΕΝ είναι ανεξάρτητη από το αμορτισέρ...Συνήθως αυτά υπολογίζονται "πακέτο" ώστε η χ σκληρότητα να συνδιάζεται σωστά με τις ψ αποσβέσεις και πάει λέγοντας...Δεν μπορείς να πάρεις ένα οποιοδήποτε αμορτισέρ να του πετάξεις πάνω ένα οποιοδήποτε ελατήριο και μετά να έχεις την απαίτηση το όλο σύστημα να δουλέψει αρμονικά... Γιαυτό σου είπα πριν απ' όλα να τσεκάρεις τι σκληρότητα ελατήριο προτείνει η Ολίνσ για το ΔΙΚΟ ΤΗΣ αμορτισέρ...
Μην σε πανικοβάλλω όμως...

Στην πράξη τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά...Ένα σωστά κατασκευασμένο
ρυθμιζόμενο αμορτισέρ μπορεί να δεχθεί μια γκάμα σκληρότητας ελατηρίων που καλύπτει το μεγαλύτερο φάσμα αναγκών. Συνήθως το περιθώριο είναι της τάξης του +/- 10-20% από την βασική-προτεινόμενη σκληρότητα και μέσα στα όρια αυτά δεν έχεις πρόβλημα.
Αφού λοιπόν έχεις αμορτισέρ Ολίνσ δες
1. Με τι σκληρότητας ελατήριο εφοδιάζει ως στάνταρ η Ολίνσ το συγκεκριμένο αμορτισέρ της και
2. τι ακριβώς φοράς τώρα.
Αφού δεις και συγκρίνεις αυτά τα νούμερα τότε ξανασυζητάμε τι θα χρειαστείς...
Μιας και το βάρος σου δεν είναι ακραίο, μου κάνει εντύπωση που το στάνταρ ελατήριο της Ολίνσ δεν δουλέυει καλά για σένα...Πιθανόν να φοράς λάθος ελατήριο και όχι αυτό που προτείνει η Ολίνσ (λάθη είτε κατά την παραγγελία, είτε κατά την αποστολή πάντα μπορούν να συμβούν...).
Μην ξεχνάς ότι οι δικές μου εκτιμήσεις που έγραψα πριν όσο αφορά την σκληρότητα του ελατηρίου έχουν να κάνουν σε συνδυασμό με το ΜΑΜΙΣΙΟ αμορτισέρ και δεν είναι ντε και καλά δεδομένο ότι θα ισχύουν τα ίδια για το Ολίνσ (αν και δεν φαντάζομαι ότι θα είναι και πολύ διαφορετικά...).
ΥΓ
Προς ενημέρωσή σου... Για το δικό μου μαμίσιο αμορτισέρ, με ΟΕΜ ελατήριο από μοντ.07 (περίπου 600 lb/inch ή 107 Ν/mm), με το βάρος μου γύρω στα 92 κιλά, τα sag με τα οποία παίρνω το καλύτερο αποτέλεσμα είναι στατικό περίπου 5 χιλ και δυναμικό 25-30 χιλ. Για να έρθει εκεί χρειάστηκε +2 κλικ η προφόρτιση σε σχέση με την μαμά ρύθμιση (θέση 5 από 3 που είναι στάνταρ). Δικάβαλλος ή αν έχω όρεξη για παιχνίδια σε καλό οδόστρωμα δίνω ένα κλικ ακόμα...